Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Marek Pinkiewicz (1887 niezalogowanych)
12 Posty
Andrzej Naklicki
(Andrzej200969)
Wiking
Popieram w pełni opinie tomaszmaciaszek do tego dodaję : zauważcie jeżdżąc po ulicach miast zbliżając się do skrzyżowania często zastanawiasz się kto ma pierwszeństwo, jaka zasada na danym skrzyżowaniu obowiązuje. Brak konkretnego i jasnego oznakowania skrzyżowań (znak: droga z pierwszeństwem lub skrzyżowanie drug równorzędnych) zauważyłem że Norwegowie na takich skrzyżowaniach jeżdżą na tzw. czuja albo kto kogo puści pierwszy lub pierwszy przejedzie. Kierowca zbliżając się do skrzyżowania nie może mieć cienia wątpliwości kto ma pierwszeństwo i jaka kolejność jazdy na skrzyżowaniu. Tutaj w Norwegii wszechobecna i debilna "zasada prawej ręki" nawet na skrzyżowaniach gdzie widzisz kątem oka że na drodze poprzecznej stoi znak ustąp pierwszeństwa (bo na tej na której jedziesz nie ma żadnego znaku) to i w takich sytuacjach łosie (czyt. Norwegowie) stosują zasadę prawej ręki. Spotkałem się z takimi sytuacjami że na skrzyżowaniu dróg równorzędnych (tak się domyślam, bo nie było odpowiedniego oznaczenia (nawet trójkąta z x) w jednakowym czasie do skrzyżowania dojechały pojazdy z wszystkich stron i ?????????? każdy każdego miał z prawej strony!!!!!!!!!!! i kto ma pierwszy przejechać skrzyżowanie??????? Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Andrzej200969 napisał:
Popieram w pełni opinie tomaszmaciaszek do tego dodaję : zauważcie jeżdżąc po ulicach miast zbliżając się do skrzyżowania często zastanawiasz się kto ma pierwszeństwo, jaka zasada na danym skrzyżowaniu obowiązuje. Brak konkretnego i jasnego oznakowania skrzyżowań (znak: droga z pierwszeństwem lub skrzyżowanie drug równorzędnych) zauważyłem że Norwegowie na takich skrzyżowaniach jeżdżą na tzw. czuja albo kto kogo puści pierwszy lub pierwszy przejedzie. Kierowca zbliżając się do skrzyżowania nie może mieć cienia wątpliwości kto ma pierwszeństwo i jaka kolejność jazdy na skrzyżowaniu. Tutaj w Norwegii wszechobecna i debilna "zasada prawej ręki" nawet na skrzyżowaniach gdzie widzisz kątem oka że na drodze poprzecznej stoi znak ustąp pierwszeństwa (bo na tej na której jedziesz nie ma żadnego znaku) to i w takich sytuacjach łosie (czyt. Norwegowie) stosują zasadę prawej ręki. Spotkałem się z takimi sytuacjami że na skrzyżowaniu dróg równorzędnych (tak się domyślam, bo nie było odpowiedniego oznaczenia (nawet trójkąta z x) w jednakowym czasie do skrzyżowania dojechały pojazdy z wszystkich stron i ?????????? każdy każdego miał z prawej strony!!!!!!!!!!! i kto ma pierwszy przejechać skrzyżowanie??????? Pozdrawiam

No tak sie nauczyli, czasem staruszki w okolicach Stavangeru utsepuje pierwszenstwa tym z prawej na skrzyzowaniach o ruchu okreznym. Taki kraj.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
139 Postów
Byk Miks
(roccobarocco)
Stały Bywalec
Andrzej200969 napisał:

bo ropa im klapki na oczy założyła i myślą, że są tacy ach och. Poczekajmy jeszcze trochę. Na dzisiaj nadpodaż ropy naftowej to 2 mln baryłek dziennie.
Ten kraj w rozwoju jest całe dziesięciolecia za największymi gospodarkami UE.
Im dłużej tutaj jestem tym bardziej mnie ten kraj zadziwia- ostatnio zastanawiałem się dlaczego w jednym z najbogatszych krajów na świecie, centra miasteczek są tak ohydne, a oszczędza się w nich na wszystkim: począwszy na oświetleniu ulic a skończywszy na wyrwaniu zieleniny z chodnika w sezonie letnim.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Andrzej Naklicki
(Andrzej200969)
Wiking
no tak Karol.Ky TAKI TO KRAJ PEŁEN ŁOSI (czyt. Norwegów) i tak mocno sobie wbili do głów zasadę prawej ręki że stosują ją na rondach tzw. nieeuropejskich stwarzając w ten sposób duże zagrożenie w ruchu i wysokie prawdopodobieństwo że inny pojazd przywali jemu w tyłek. Pozdrawiam z Oslo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
61 Postów
Artur Gardynecki
(voyager7)
Początkujący
I tak najwięcej wypadków zdarza się w górach, a warunki górskie nie da się przećwiczyć na żadnym placu manewrowym. Jedyna rada to świadomość zagrożenie i duża rozwaga, no i dobry sprawny technicznie pojazd.
Sam trochę jeździłem ale w polskich górach i wiem jak jest ogromna presja aby być na czas, aby pilnować stan pojazdu, aby zabezpieczyć dobrze ładunek. Tak wszystkiego nie da się przewidzieć i nie da się uniknąć błędów.
Przyjeżdżają też kierowcy nie doświadczeni, którzy widzą po raz pierwszy norweskie góry i warunki tam panujące. Może niech w Norwegii wprowadzą system transportu jak w Szwajcarii, niech koleją przewożą tiry przez największe góry.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejko)
Maniak
Im dłużej tutaj jestem tym bardziej mnie ten kraj zadziwia- ostatnio zastanawiałem się dlaczego w jednym z najbogatszych krajów na świecie, centra miasteczek są tak ohydne, a oszczędza się w nich na wszystkim: począwszy na oświetleniu ulic a skończywszy na wyrwaniu zieleniny z chodnika w sezonie letnim.

Krzysztofie nie wiem czy wiesz ale w latach 60 norwegia to było zupełnie inne panstwo niż teraz jest postrzegane. Tutaj ludzie żyli bardzo biednie, jeszcze gorzej niż Ci sie to moze zdawac, od momentu kiedy odkryli rope duzo i wpompowali od cholery kasy w infrastrukture po prostu zabezpieczają sie na jutro, ropy starczy na 100,150 lat a co dalej..powrót do epoki kamienia łupanego, pieniadze z ropy ida na to zeby miec pieniadze na dłuzej i nie zmieniac statusu zycia.

wczuj sie sam w role że wygrywasz np. 100 mln zł na loterii ale kiedys ta kasa moze sie skonczyc wiec jak masz jakiś olej w głowie to pewno bedziesz chciał żeby Twoi potomkowie tez uczkneli z tego cos a nie wracali na pole orać pszenice i łowic ryby żeby miec co żreć
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
opony szerokie w zimie przeszkadzaja
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty
Krzysiek Nowaczek
(krzynow)
Nowicjusz
Mazury napisał:
Łatwo mówić o kursach dla obcokrajowców, gdy się się kieruje 4x4 opony szerokie jak Giblartar, silnik mocny jak 100 łosi mechanicznych. Ja jeżdżę słabym busikiem z napędem na przednie kola, z biedy stusuję opony 'uniwesalne'. (Jeden raz tenże busik mi się ześliznął z drogi w górach zimą.)Dobry kierowca to kierowca z kompletem wymówek.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
558 Postów

(Ronn)
Wyjadacz
krzynow napisał:
Mazury napisał:
Łatwo mówić o kursach dla obcokrajowców, gdy się się kieruje 4x4 opony szerokie jak Giblartar, silnik mocny jak 100 łosi mechanicznych. Ja jeżdżę słabym busikiem z napędem na przednie kola, z biedy stusuję opony 'uniwesalne'. (Jeden raz tenże busik mi się ześliznął z drogi w górach zimą.)Dobry kierowca to kierowca z kompletem wymówek.

Dobry kierowca w miejscu nawroci
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
103 Posty
GRZEGORZ SOBÓR
(omegags)
Początkujący
dobry kierowca to ten który myśli za innych,bo co z tego że masz pierwszeństwo jeśli ktoś z boku się poślizgnie i ci wyjedzie no tak powiesz jego wina a co jeśli go zabijesz albo jego dzieci a może to on posadzi cię na wózek inwalidzki i co wtedy powiesz no tak byłem na prawie a życie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok